Comunicate

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.

Democracy in Peril in Romania: What Is Actually Happening and How You Can Help

Dear Sir/Madam:

As American/European/other citizens, we have a duty toward our country and the free world: to fight tyranny and injustice, wherever they may be.

I am writing today to ask you to take a stand regarding the current fight against the rule of law and freedom in Romania, a European country freed from communism almost 30 years ago, in a Revolution that ended with over 1,100 dead. Romania is now a democratic country, a strategic partner of the United States, and a member of NATO and of the European Union. Romania has adhered to a set of values and principles that free world is based on: democracy, liberty, pluralism, rule of law. The Romanian society has internalized and deeply believes in these values, and the millions of Romanians who have protested over the past year had a clear message to the entire world: “we care about democracy and justice, we want to belong in a free and democratic Europe, and we care about the transatlantic partnership.”

Romania is now at a turning point: its freedom and democracy, gained with so many sacrifices in 1989, can be lost in the hands of a gang of corrupt politicians.  The Government of Romania is pushing changes to the legislation that governs the justice system, after considerable progress in the fight against high-level corruption over the past decade. The effects of this fight are felt directly by the highest-ranking politicians in Bucharest and around the country, who are under investigation, arrested, or serving time in jail. This is the obvious reason why they now want to soften the legislation and bring the judicial system under their political control. Adopting the proposed so-called justice reforms would be a flagrant violation of the principle of checks and balances and a fatal assault on Romania’s democracy, equivalent to a state capture. We have already seen this unfold in Hungary and Poland, and, of course, we have every reason to believe that the recipe has been carefully prepared in Moscow.

Află mai multe

Apelul PACT către cetăţenii din întreaga lume: Nu ne lăsaţi să devenim următoarea Ungarie sau Polonie! #freeRO

Sâmbătă, 20 ianuarie, membrii PACT s-au alăturat zecilor de mii de protestatari din întreaga ţară pentru a le transmite “liderilor” PSD-ALDE următorul mesaj: #freeRO - vrem să trăim în continuare într-o ţară liberă.

După Revoluţia din 1989 şi demararea procesului de integrare euro-atlantică, România a aderat nu numai la nişte structuri suprastatale, ci şi la un set de valori şi principii pe baza cărora s-au clădit organizaţii precum NATO sau Uniunea Europeană: democraţie, libertate, pluralism, domnia legii. Societatea românească a înţeles şi a adoptat aceste valori, iar zecile de mii de români care au ieşit sâmbătă în stradă vor să le apere, pentru că ştiu că viitorul lor poate fi doar alături de partenerii noştri de la Vest.

România se află acum într-un punct de cotitură: libertatea şi democraţia câştigate cu atâtea sacrificii în 1989 pot fi pierdute din cauza lăcomiei unei găşti de incompetenţi corupţi. Adoptarea legilor justiţiei ar însemna o încălcare flagrantă a principiului separării puterilor în stat şi un atentat fatal la democraţie, echivalent cu capturarea statului, aşa cum s-a întâmplat în Polonia. Credem că populismul şi corupţia sunt pericole prezente pe întreg globul şi de aceea facem apel către toţi cetăţenii acestei lumi să ne vină în ajutor: să vorbească cu aleşii lor despre situaţia din România şi să nu permită ca ţara noastră să fie abandonată din nou în întunericul tiraniei în care părinţii şi bunicii noştri au crescut. Suntem încrezători că solidaritatea cetăţenilor liberi poate fi mai puternică decât interesele unei găşti de politicieni lipsiţi de principii.

Află mai multe

Dragi români, nu cădeţi în capcana lui Liviu Dragnea: inamicul democraţiei rămâne PSD, nu Klaus Iohannis

PACT pentru România consideră că decizia domnului Preşedinte al României Klaus Iohannis de a accepta persoana nominalizată de PSD-ALDE pentru poziţia de premier (Viorica Dăncilă) este cea corectă. Deşi nu a fost o alegere uşoară, acestă opţiune a fost totuşi cea mai puţin periculoasă pentru democraţia din România.

În contextul actual, în care majoritatea PSD-ALDE urmăreşte subordonarea politică a justiţiei şi capturarea statului, miza fundamentală este împiedicarea adoptării legilor justiţiei. În eventualitatea suspendării lui Klaus Iohannis, cu Călin Popescu Tăriceanu preşedinte interimar fie doar şi pentru 30 de zile, acest lucru ar fi putut deveni o realitate în următoarele luni.

Criza declanşată în mod intenţionat de Liviu Dragnea, cu costuri uriaşe pentru România, a avut un dublu scop: nu doar înlăturarea unui premier care nu-i era totalmente fidel, ci şi provocarea Preşedintelui României de a forţa şi eventual depăşi limitele Constituţiei, pentru a motiva suspendarea sa. Reamintim că există o decizie a CCR care limitează spaţiul de manevră al Preşedintelui în ceea ce priveşte acceptarea unui premier propus de o majoritate parlamentară:

Decizia 80/2014 CCR, art 319: De aceea, Preşedintele României, neputând avea rol de decident în această procedură, ci de arbitru şi mediator între forţele politice, are doar competenţa de a desemna drept candidat pe reprezentantul propus de alianţa politică sau partidul politic care deţine majoritatea absolută a mandatelor parlamentare sau, în cazul în care nu există o asemenea majoritate, pe reprezentantul propus de alianţa politică sau partidul politic care poate asigura susţinerea parlamentară necesară obţinerii votului de încredere al Parlamentului.

PACT pentru România consideră că propunerea doamnei Viorica Dăncilă este una ruşinoasă, domnia sa neavând nici compentenţele, nici anvergura politică pentru a fi premier. Realizările sale ca europarlamentar sunt aproape inexistente, iar unicul criteriu după care a fost selectată pentru funcţia de prim-ministru este loialitatea faţă de liderul partidului, Liviu Dragnea. Cu toate acestea, unicul responsabil pentru performanţa sa şi a Guvernului pe care îl va conduce este PSD şi nu Preşedintele Klaus Iohannis. În momentul de faţă, şeful statului este singurul actor politic care nu este controlat de PSD şi poate împiedica transformarea ţării în moşia personală a lui Liviu Dragnea.

Află mai multe

Scrisoare deschisă - Domnului Guy Verhofstadt, lider al Grupului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa din Parlamentul European

Domnule Guy Verhofstadt,

În aceste zile, România se află într-un punct de cotitură. De aproape un an de zile de când a preluat puterea, actuala coaliţie de guvernare şi-a făcut drept principală preocupare modificarea legilor justiţiei, în sensul slăbirii luptei împotriva corupţiei. Bătălia pe care România a dus-o cu flagelul corupţiei în ultimul deceniu a fost de nenumărate ori elogiată de instituţiile europene şi de partenerii strategici ai României. De altfel, acţiunile ferme de combatere a corupţiei au reprezentat factorul determinant pentru acceptarea României în Uniunea Europeană şi NATO. Astfel, slăbirea acestora ar fi sinonimă cu apropierea noastră de regimurile iliberale şi autoritare pe care şi Dvs. le-aţi criticat deseori. Pentru mulţi dintre noi, cei care luptăm pentru apărarea valorilor democraţiei şi ale liberalismului, discursul Dvs. din Parlamentul European în prezenţa lui Viktor Orban din 26 aprilie 2017 reprezintă un reper în ceea ce priveşte condamnarea fără echivoc a ascensiunii politicilor de factură iliberală în Uniunea Europeană.

Cetăţenii României se confruntă cu numeroase probleme: ţara noastră are a doua cea mai mare rată a emigraţiei după Siria, aproape jumătate din elevii români sunt analfabeţi funcţional şi aproape 40% dintre români nu au apă curentă. Cu toate acestea, pentru actuala coaliţie de guvernare, prioritatea o reprezintă modificarea legilor justiţiei. Reamintim că perspectiva slăbirii legislaţiei împotriva corupţiei prin faimoasa OUG 13 a scos la începutul anului în stradă peste 600.000 de români – cele mai mari proteste din România de la căderea regimului comunist. De asemenea, subliniem că atât prevederile OUG 13, cât şi amendamentele pe care actuala majoritate parlamentară le aduce legilor justiţiei reprezintă modificări care favorizează doar infractorii şi niciodată victimele (amnistie, graţiere) sau afectează independenţa justiţiei. Întrucât un număr însemnat de lideri ai celor două partide de la putere sunt în acest moment în diverse faze ale cercetării penale sau au fost condamnaţi (în frunte cu şefii celor două partide, Liviu Dragnea - PSD şi Călin Popescu Tăriceanu - ALDE), suntem îndreptăţiţi să credem că singura justificare pentru acest asalt asupra luptei împotriva corupţiei este satisfacerea interesului lor personal. Acest fapt este unul de o gravitate excepţională, transformând practic România într-un stat capturat şi plasând-o în grupul regimurilor iliberale precum Polonia şi Ungaria.  

Află mai multe

#FreeRO: PACT face apel la grevă cetăţenească pentru a protesta împotriva modificării legilor justiţiei

Majoritatea parlamentară PSD-ALDE-UDMR nu se dă în lături de la nimic pentru a-şi atinge ţelul suprem: subordonarea politică a justiţiei. Dispariţia Majestăţii Sale Regele Mihai nu doar că nu i-a împiedicat să continue mutilarea legilor justiţiei la foc automat în comisia condusă de Florin Iordache, ba chiar a reprezentat pentru aceştia o nesperată şansă de a accelera adoptarea modificărilor legislative, sperând la pasivitatea societăţii civile şi întreruperea protestelor paşnice. Este un gest politic cinic, un ultim afront adus de urmaşii lui Ion Iliescu Majestăţii Sale Regele Mihai şi o gravă lovitură pentru democraţia din România.

La 28 de ani de la recăpătarea libertăţii sale cu preţul sângelui, România se află în pericol să devină un stat capturat de interesele ilicite ale infractorilor care au ajuns să o conducă. Modificarea legilor justiţiei în sensul dorit de majoritatea PSD-ALDE-UDMR ar însemna nu doar subminarea luptei împotriva corupţiei, ci îngenuncherea justiţiei, democraţiei şi libertăţii din România.

Pentru a trage un semnal de alarmă asupra situaţiei grave cu care ne confruntăm, membrii PACT au decis să intre în grevă cetăţenească: un act de protest simbolic, ce constă în purtarea unei banderole albe pe braţ, pe care este inscripţionat mesajul #freeRO. Facem apel către toţi cetăţenii care nu se simt reprezentaţi de actuala majoritate parlamentară şi care vor o justiţie independentă să ni se alăture în acest demers. Dacă nu se vor opri nici în ceasul al doisprezecelea, în ciuda tuturor avertismentelor primite din partea instituţiilor europene, ambasadelor statelor aliate, asociaţiilor de magistraţi, societăţii civile şi zecilor de mii de oameni din stradă, atunci vom merge mai departe şi vom recurge la ultima soluţie: greva generală. Niciun sacrificiu nu este prea mare pentru a ne salva libertatea.

Află mai multe

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au încălcat Constituţia României

Prin comunicatul de presă publicat marţi ca răspuns la declaraţia Departamentului de Stat din Statele Unite ale Americii, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea au încălcat Constituţia României.

Departamentul de Stat al SUA a publicat luni, 27 noiembrie, un comunicat de presă prin care a transmis că modificarea legilor justiţiei riscă să afecteze lupta împotriva corupţiei. În replică,

preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea au răspuns Departamentului de Stat printr-un comunicat de presă comun în care afirmă că „Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul emis în data de 27 noiembrie 2017 de către Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justiției şi că acest comunicat „nu pare să fie rezultatul unei analize echilibrate, obiective și cuprinzătoare a faptelor. De asemenea, cei doi au susţinut că „(...) în orice discuție cu partenerii noștri trebuie să plecăm de la un principiu constituțional fundamental, același în SUA și în România, potrivit căruia dezbaterile, deciziile și voturile din Parlament se desfășoară în numele suveranității poporului și nu pot face obiectul niciunei forme de presiune.”

Declaraţia este redactată de liderii coaliţiei de guvernare, în numele Parlamentului României, deşi nu toate grupurile parlamentare au fost de acord cu conţinutul acesteia. Acest fapt contravine tocmai articolului 2 din Constituţia României, referitor la suveranitatea statului român, care prevede la alin. 2 următoarele: (2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

 

Află mai multe

Scrisoare deschisă către CCR

ccrAMICUS CURIAE

În susținerea obiecției de neconstituționalitate ridicată de către Cătălin Hegheș și Partidul Oamenilor Liberi cu privire la a dispozițiile art. 54 alin. 2 și 3 din Legea nr. 208/2015

Domnule Preşedinte,

Onorată Curte,

Formulez prezenta scrisoare în calitate de preşedinte al PACT pentru România, partid politic înregistrat conform Deciziei Civile nr. 52 pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a V-a Civilă în dosarul nr. 4182/3/2016, în şedinţa publică de la data de 28.03.2016, definitivă prin neapelare, până la data de 04.04.2016, în legătură cu Hotărârea pe care o veți pronunța în privința articolului 54, aliniatele 2 și 3, din Legea nr. 208 din 2015. Acest articol prevede că:

„(2) Partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, care optează să depună listele de susţinători la birourile electorale de circumscripţie, pot depune liste de candidaţi numai dacă acestea sunt susţinute de minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reşedinţă în circumscripţia respectivă, fără ca numărul acestora să fie mai mic de 1.000 de alegători.

(3) Candidaţii independenţi trebuie să fie susţinuţi de minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reşedinţă în circumscripţia respectivă, fără ca numărul acestora să fie mai mic de 1.000 de alegători.”

În opinia noastră, articolul de mai sus îngrădeşte dreptul fundamental prevăzut de Constituţia României de a fi ales, afectând accesul la competitiţia politică atât pentru partide, cât şi pentru candidaţii independenţi. Totodată, deşi legea partidelor politice a fost modificată în sensul liberalizării accesului la piaţa politică (numărul obligatoriu de membri fondatori fiind redus de la 25.000 la 3), prevederile acestui articol vin în contradicţie vădită cu spiritul acestei legi. Astfel, prevederea de mai sus aduce prejudicii importante atât noilor iniţiative politice, împiedicând accesul acestora la alegeri, cât şi cetăţenilor României, care vor dispune de o ofertă electorală mai săracă. Consecinţa acestui fapt este una nedorită pentru democraţia din România şi anume creşterea absenteismului la vot.

Află mai multe

Legea iliberală de inspiraţie putinistă privind funcţionarea ONG-urilor reprezintă un grav atentat la democraţia şi libertatea de exprimare din România

serban.nicolaeIniţiativa legislativă care propune modificări la Ordonanța 26/2000 care reglementează activitatea organizațiilor și fundațiilor, adoptată tacit de Senatul României luni, 20 noiembrie, reprezintă un grav atac la adresa democraţiei şi libertăţii de exprimare din România.

Senatorul PSD Şerban Nicolae, care a insultat memoria luptătorilor anti-comunişti din munţi şi autor al unor initiative de graţiere a corupţilor şi deputatul PSD Liviu Pleşoianu, favoritul presei de la Kremlin, au iniţiat un proiect de lege iliberal, de inspiraţie putinistă.

Prin această lege, toate ONG-urile vor trebui să publice semestrial rapoarte financiare în Monitorul Oficial. În caz contrar,  acestea vor fi sancţionate prin suspendarea activităţii pentru o lună, urmată de încetarea “de îndată” a activităţii acestora. Astfel, ONG-urilor din România le este aplicat un tratament discriminatoriu în raport cu societăţile comerciale.

De asemenea, toate ONG-urile vor avea obligaţia de a publica în Monitorul Oficial numele tuturor donatorilor, inclusiv ale donatorilor privaţi şi persoane fizice. Situaţia frizează absurdul, având în vedere că sunt organizaţii care primesc zeci şi chiar sute de mii de micro-donaţii (în valoare de 1-2 euro) prin SMS. Şi această prevedere este una discrimatorie, având în vedere că partidele politice sunt obligate să publice identitatea donatorilor doar în cazul donaţiilor mai mari de 10 salarii medii. 

Află mai multe

Un simbol al culturii româneşti, în pericol: SOS Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ

teatrul.tineretuluiPACT a luat act cu dezamăgire de situaţia regretabilă în care a ajuns una dintre instituţiile-etalon ale culturii româneşti: Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ.

Cândva un eveniment de anvergură naţională ce reprezenta un motiv de mândrie pentru locuitorii din judeţul Neamţ, Teatrul Tineretului a ajuns acum subiectul unor speculaţii despre alocări bugetare discutabile şi obiectul unor decizii greu de înţeles.

Una dintre aceste decizii ale noii conduceri agreate de acutala coaliţie de guvernare, instalate după debarcarea domnului Liviu Timuş, este desfiinţarea secţiunii de concurs cu premii, precum şi a Regalului teatral, secţiunea cu mari spectacole oferite publicului, finanţată în ultimii doi ani (2015 si 2016) exclusiv din fonduri private.

O altă decizie controversată este şi înlocuirea siglei istorice (“Zburătorul” lui Mihai Mădescu) cu o siglă nouă, despre care presa locală susţine că s-ar fi plătit circa 80.000 lei. Sub semnul întrebării stau şi alte cheltuieli prevăzute în bugetul pentru ediţia din acest an al Festivalului Teatrului Tineretului, precum 100.000 lei pentru transport decor şi persoane sau 11.000 lei pentru “design şi promovare website”.

În acest context, PACT adresează doamnei directoare a Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, Gianina Cărbunariu, precum şi domnului Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, instituţia sub a cărei autoritate funcţionează Teatrul Tineretului, următoarele întrebări:

Află mai multe

Domnul Ionuţ Mişa minte: legea nu permite angajatorilor să scadă salarii după bunul plac

ionut.misaMinistrul de Finanţe Ionuţ Mişa a declarat joi, în cadrul unei emisiuni televizate, că în urma “revoluţiei fiscale” a Guvernului că niciun salariu nu va scădea. Totodată, acesta a adăugat că “dacă un angajator privat doreşte să reducă salariul unui angajat, poate să o facă şi astăzi” (min 17:41).

PACT consideră că declaraţia domnului Ionuţ Mişa reprezintă o minciună, întrucât scăderea salariilor angajaţilor după bunul plac al angajatorilor nu este permisă de lege.

 

Tot aud că debitează iluștrii noștri <<lideri>> ideea că <<angajatorii oricum pot scădea salariile angajaților”. Asta e o minciună şi o prostie periculoasă și iresponsabilă>>. Codul Muncii spune clar că nu se poate diminua salariul angajatului decât cu acordul angajatului. Singurele excepții sunt legate de abateri disciplinare grave sau restructurarea activității economice (doar temporar, prin reducerea programului de lucru). Eu sunt un om de dreapta, dar mi se pare culmea ironiei că oameni care pretind a fi social-democrați induc ideea că angajații nu trebuie să ridice pretenții, pentru că oricum li se poate tăia din salariu după bunul plac al patronului. Nimic mai fals. Guvernanți, citiți legea, dacă știți să citiți. Și încetați dezinformările astea de doi lei... aia doi lei pe care, chipurile, îi vom lua în plus la salariu după marea voastră revoluție fiscală”, a declarat Sebastian Burduja, preşedinte PACT.

Află mai multe