Cerem amânarea alegerilor locale în condiţiile existenţei unor suspiciuni grave de fraudă

Cerem amânarea alegerilor locale în condiţiile existenţei unor suspiciuni grave de fraudă

M10, 200 pentru Bucureşti, Noua Republică, Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor şi Uniunea Creştin Democrată din România solicită modificarea calendarului alegerilor locale astfel încât să existe suficient timp pentru reverificarea listelor de semnături întrucât există suspiciuni puternice de fraudă cu privire la falsificarea listelor de susţinători. 

Cele 5 formaţiuni politice au depus astăzi, 4 mai 2016, la Palatul Victoria, o solicitare adresată Prim – ministrului Dacian Cioloş prin care cer modificarea calendarului alegerilor locale, precum şi o sesizare către Biroul Electoral Central cu privire la reverificarea listelor de semnături depuse de toţi candidaţii din Bucureşti. 

 

��

Conform calendarului alegerilor locale, data de 4 mai 2016 este data la care candidaturile rămân definitive. Însă, în contextul actual, în care există indicii puternice de fraudă la nivelul Municipiului Bucureşti, dar şi în alte judeţe din ţară, solicităm amânarea alegerilor locale prin hotărâre de Guvern astfel încât toate listele de susţinători depuse să poate fi reverificate. Dacă alegerile se ţin în aceste condiţii, întregul proces electoral este pus sub semnul întrebării.

Majoritatea formaţiunilor politice noi, locale şi naţionale, precum şi candidaţii independenţi au întâmpinat probleme în a reuşi să strângă numărul necesar de semnături pentru a candida la alegerile locale. În schimb, partidele vechi au reuşit să scoată din condei, sfidând legea şi cetăţenii, semnăturile necesare, într-un timp foarte scurt, în unele cazuri existând doar 2-3 zile între anunţul candidaturii şi depunerea candidaturii.

Ne întrebăm cum pot astfel de partide şi astfel de  candidaţi, care intră în cursa electorală cu semnături de susţinere asupra cărora există suspiciuni că au fost falsificate, să reprezinte cu responsabilitate şi în mod onorabil cetăţenii, să gestioneze banii publici în mod cinstit şi transparent, şi să pună interesul public, al cetăţenilor deasupra intereselor personale şi de grup.

Facem apel la toţii candidaţii înscrişi în cursa electorală în Bucureşti şi în ţară să nu gireze un proces electoral care porneşte din start cu suspiciuni grave de fraudă.

În sesizarea adresată Biroului Electoral Central (BEC) cerem: (1) reverificarea sistematică (inclusiv prin sondaj) sub aspectul veridicităţii a tuturor listelor de semnături depuse în Bucureşti de partidele politice şi candidaţii la alegerile locale din 5 iunie 2016. (2)  comunicarea publică de către BEC a modalităţii prin care Birourile Electorale de Circumscripţie din Bucureşti efectuează controlul si validarea datelor înscrise în listele de semnături pentru a asigura veridicitatea acestora, mai exact cum îsi duc la îndeplinire obligaţia explicită în acest sens stipulată de legea 115/2015, art. 52 alin. (1): “Biroul electoral de circumscripţie examinează respectarea condiţiilor legale pentru ca o persoană să poată candida, respectarea condiţiilor de fond şi de formă ale listelor de candidaţi, precum şi ale listei susţinătorilor”. (3) sesizarea de urgenţă a organelor de urmărire penală abilitate, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri oficiale, uz de fals şi fraudarea procesului electoral. (4) aplicarea tuturor sancţiunilor ce se impun de către Birourile Electorale de Circumscripţie din Bucureşti, conform obligaţiilor legale ce le revin.

M10, 200 pentru Bucureşti, Noua Republică, Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor şi Uniunea Creştin Democrată din România consideră că orice proces electoral trebuie să se desfăşoare corect şi transparent, să ofere şanse egale tuturor competitorilor electorali, frauda electorală fiind cea mai gravă formă de dispreţ la adresa cetăţenilor.

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.