Candidaţii independenţi susţinuţi de PACT au sesizat la Curtea Constituţională legea alegerilor parlamentare

Candidaţii independenţi susţinuţi de PACT au sesizat la Curtea Constituţională legea alegerilor parlamentare

 Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor continuă demersurile pentru a demonstra că actuala lege a alegerilor parlamentare este nedreaptă, nedemocratică şi neconstituţională. În actuala sa formă, legea alegerilor parlamentare discriminează profund candidaţii independenţi. 

Marian Staş, candidat independent susţinut de PACT la Senat în circumscripţia Bucureşti şi Alin Iliescu, candidat independent susţinut de PACT la Camera Deputaţilor în circumscripţia Teleorman au contestat deciziile de respingere ale candidaturilor lor pe motivul numărului insuficient al semnăturilor de susţinere depuse şi anume întruneau 1% din populaţia cu drept de vot din circumscripţiile respective. Aceştia au sesizat neconstituţionalitatea acestei prevederi legale în baza cărora le-au fost respinse candidaturile.

Candidaţii independenţi susţinuţi de PACT Marian Staş şi Alin Iliescu arată în contestațiile lor că legea îi cere unui candidat independent să strângă tot atâtea semnături câte îi cere unui partid care depune o listă de candidaţi ceea ce este o încălcare a principiului egalității în fața legii. De exemplu, un partid care propune o listă de 33 de parlamentari în municipiul Bucureşti are nevoie de circa 18000 de semnături, ceea ce înseamnă că fiecărui candidat îi revin circa 550 de semnături, spre deosebire de un candidat independent care are nevoie de toate cele 18000 de semnături de susţinere.

Facem apel către toţi actorii politici responsabili, cetăţenii implicaţi şi reprezentanţi ai societăţii civile să ni se alăture în acest demers şi să ne ajute la îndreptarea unei legi fundamentale pentru democraţia din România.

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.