Brexit: Mesajul PACT pentru Europa: doar #impreuna suntem puternici
Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) se declară profund îngrijorată de efectele votului din Marea Britanie asupra construcţiei europene, dar şi asupra românilor care trăiesc şi muncesc în Regatul Unit al Marii Britanii.
Astfel, mai mult de 230.000 de români care trăiesc şi lucrează (oficial) în Marea Britanie ar rămâne fără permise de muncă. Există aşadar un risc crescut ca aceştia să-şi piardă dreptul la muncă sau servicii sociale. De asemenea, afectați vor fi și românii care până în momentul de faţă nu şi-au găsit loc de muncă sau câştigă sub 35,000 lire pe an. Brexit-ul ar putea influenţa implementarea legii care să permită autorităților britanice să-i expulzeze pe imigranții (inclusiv români) care nu și-au găsit un loc de muncă după 6 luni de căutări active.
Chiar dacă susținătorii Brexit afirmă că imigranții cetățeni UE care deja muncesc legal în Marea Britanie vor avea dreptul să rămână, statutul lor legal urmează să fie stabilit în perioada negocierilor de ieșire din UE care nu se vor finaliza mai devreme de 2019.
O altă categorie de români afectată de Brexit este cea a studenţilor. Taxele de studiu / şcolarizare pentru români ar putea creşte la nivelul celor aplicate azi cetăţenilor non-UE, adică aproape s-ar dubla. În condițiile lipsei cronice de finanțare a studenților români, o astfel de schimbare ar compromite șansele lor la sistemul de educație performant din Marea Britanie.
PACT atrage atenţia asupra consecinţelor economice îngrijorătoare asupra economiei României precum deprecierea leului, scăderi pe bursă, creşterea dobânzilor pe termen scurt, pierderea de investiţii și reducerea schimburilor comerciale cu Marea Britanie. În 2014, exporturile României către Marea Britanie au totalizat 2,57 miliarde de dolari (industria auto – 20%, producția de cabluri – 11%, textile – 16,2% etc.). Importurile pentru aceeași perioadă au fost de 1,69 miliarde de dolari (industria auto – 10,4%, medicamente – 5,4%, textile – 5,8%). Aceste date se traduc în mii de locuri de muncă potențial afectate în România și în costuri mai mari ale produselor din Marea Britanie. Mai mult, fondurile europene vor fi afectate prin retragerea contribuţiilor (nete) ale Regatului Unit la bugetul UE.
PACT îşi manifestă totodată preocuparea faţă de deteriorarea încrederii investitorilor în Uniunea Europeană, cel putin pe termen scurt, iar statele emergente, așa cum este considerată şi România, ar avea cel mai mult de suferit.
În final, PACT consideră că ieșirea Marii Britanii din UE constituie un precedent periculos pentru UE, inclusiv în ţările din Europa Centrală şi de Est precum Ungaria, Cehia sau Polonia, în contextul unei Rusii tot mai agresive în regiune. Sondajele de opinie arată o tendinţă îngrijorătoare de creştere a euroscepticismului, chiar şi în statele membre traditional pro-europene. Forţele eurosceptice, care există în multe membre ale UE, vor fi încurajate, iar Brexit va excerba instabilitatea cauzată de criza economică şi criza refugiaților, întărind incertitudinile cu privire la viitorul Uniunii Europene. Constucţia europeană în ansamblul său va fi pusă în discuție.
„PACT face un apel pentru o Europă puternică, ceea ce înseamnă o Europă unită. Brexit trebuie să fie pentru toate Statele Membre un adevărat wake-up call. Trebuie să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a face din nou UE atractivă și credibilă pentru toți europenii prin democrație, transparență și unitate în jurul valorilor europene. Europa trebuie să spună clar și răspicat STOP tendințelor extremiste, populiste și xenofobe,” a declarat Sebastian Burduja, președinte PACT.
Pentru reacții și detalii privitoare la #Brexit, îi puteți contacta pe experții rețelei noastre din Marea Britanie, prin intermediul lui Alin Iliescu, director de presă PACT.
Fii primul care comentează
Intră cu