Apel public: semnaţi petiţia PACT. Solicităm Sky News să-şi ceară scuze public pentru denigrarea imaginii României

Apel public: semnaţi petiţia PACT. Solicităm Sky News să-şi ceară scuze public pentru denigrarea imaginii României

Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) a lansat o petiţie prin care solicită postului britanic de ştiri Sky News şi a jurnalistului Stuart Ramsay să-şi ceară scuze public pentru reportajul fals şi denigrator la adresa României.

Ca urmare a mesajului video transmis de către preşedintele PACT, Sebastian Burduja, care a făcut înconjurul lumii şi a adunat mai mult de 100.000 de vizualizări, mii de cetăţeni, atât români, cât şi străini şi-au exprimat susţinerea pentru apelul acestuia.

Astfel, PACT a decis iniţierea unei petiţii prin care toţi cetăţenii, români sau străini, care doresc să sancţioneze maniera tendenţioasă în care a fost prezentată pe nedrept ţara noastră să le solicite Sky News şi lui Stuart Ramsay să-şi ceară scuze public. Apelul nostru a fost reluat şi de preşedintele PACT Sebastian Burduja într-un nou mesaj video viral.

Petiţia poate fi semnată aici.

Textul petiţiei: 

Noi, semnatarii acestei petiţii, le cerem postului de ştiri Sky News şi jurnalistului Stuart Ramsay să-şi prezinte scuzele la o oră de maximă audienţă atât pe postul lor de televiziune, cât şi pe site-ul oficial al acestora. Solicităm scuze publice după ce aceştia au denigrat imaginea României şi a cetăţenilor săi prin fabricarea unei ştiri despre un presupus trafic de arme ilegal.

Prin această ştire, Ramsay a urmărit să discrediteze o ţară membră a NATO şi UE, pretinzând că România este un stat în care autorităţile nu pot ţine sub control piaţa neagră a armelor. Întâlnirea pe care Ramsay a regizat-o cu doi presupuşi traficanţi era menită să dovedească uşurinţa cu care se pot cumpăra arme în România.

Reportajul a fost investigat de autorităţi şi s-a dovedit a fi fals, dincolo de orice dubiu. Armele erau de fapt puşti de vânătoare pentru care exista permis, iar cei doi aşa-zişi traficanti erau plătiţi să respecte un scenariu şi dezinformaţi cu privire la scopul acţiunii. Din cauza acţiunilor ale domnului Ramsay, aceştia au fost reţinuţi.

Atât reportajul, cât şi reacţia celor de la Sky News sunt lipsite de respect şi încalcă în mod evident normele de deontologie jurnalistică. Sunt o insultă la adresa cetăţenilor României şi ai lumii. Pentru toate motivele de mai sus, le cerem lui Stuart Ramsay şi întregii reţele Sky News scuze publice şi angajamentul că sancţiunile cuvenite vor fi aplicate.

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.