Interviuri PACT. Ion-Constantin Șolga (Drobeta-Turnu Severin): „Am depășit bariera neîncrederii. Am dat un semnal important, lucrurile încep cu adevărat să se schimbe”

Interviuri PACT. Ion-Constantin Șolga (Drobeta-Turnu Severin): „Am depășit bariera neîncrederii. Am dat un semnal important, lucrurile încep cu adevărat să se schimbe”

Costi1

Ziua de 5 iunie 2016 reprezintă o dată istorică pentru Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT). După doar două  luni de la înregistrare, un partid nou, cu oameni tineri, a obținut un rezultat remarcabil la primele alegeri la care a  participat. În Drobeta - Turnu  Severin, Ion Constantin Șolga, candidatul PACT la funcția de primar al municipiului, a scos la iveală corupția și incompetența administrației locale și a vorbit despre locuri din România în care oamenii trăiesc în condiții greu de imaginat, așa cum este cartierul severinean Schela Cladovei.

De o sinceritate debordantă, aproape cu lacrimi în ochi,  ai vorbit de-a lungul campaniei electorale despre  implicare și despre oamenii orașului Drobeta - Turnu  Severin, pe care parcă și timpul i-a uitat. Cum i-ai regăsit  pe severineni, ce s-a schimbat și ce-a rămas la fel, de-a  lungul anilor?   

Ion-Constantin Șolga: Mi-am petrecut copilăria în Schela Cladovei, un cartier din Drobeta – Turnu Severin printre case construite din cărămizi de chirpici şi blocuri ascunse, departe de șansă şi modernitate. Am trăit printre oamenii care lucrau la Şantierul Naval şi care au devenit, în timp, şomeri fără oportunităţi de angajare şi cu prea multe griji pentru ziua de mâine. Am plecat din Severin la facultate în anul 2002, decis să mă întorc și să mă implic în comunitatea din care fac parte.

Discuțiile pe care le-am avut de-a lungul campaniei cu locuitorii cartierelor din Drobeta - Turnu Severin mi-au confirmat că severinenii știu care este adevărul! Cetățenii orașului nostru știu că politicienii și-au construit bunăstarea personală prin corupție și instaurarea fricii, acest lucru nu mai reprezintă o noutate pentru nimeni. Au fost mințiți și puși la pământ de politicieni, iar în prezent nici nu mai îndrăznesc să spere că ceva bun li se va întâmpla. Mulți reacționează precum în povestea lui Creangă cu drobul de sare: “dar dacă” ... pornesc de la premiza că nimic nu se schimbă, că toți sunt hoți și că îi vor dezamăgi, indiferent de funcțiile de conducere pe care le vor ocupa. Dar semne bune există – oamenii au început să fie mai deschiși la dialog, au înțeles că de ei depinde crearea unei vieți mai bune pentru copiii și familiile lor. Eliminarea sărăciei din comunitatea severineană se poate face prin măsuri de incluziune socială, care par proiecte ambițioase într-un oraș înghețat în timp: locuri de muncă, educație, reabilitarea locuințelor și sprijin concret pentru integrarea celor discriminați. Toate acestea pot deveni realitate, iar primul pas poate fi făcut chiar de către locuitorii orașului, prin implicare și participare în viața comunității, fără teamă și printr-o presiune constantă pusă pe aleșii locali.

Locuitorii municipiului Drobeta-Turnu Severin au trecut prin grele încercări în ultimii 26 de ani, și-au pierdut încrederea și speranța că ceva bun s-ar mai putea întâmpla în orașul lor. Care a fost cea mai dramatică experiență sau întâlnire pe care ai avut-o în timpul campaniei electorale? 

Ion-Constantin Șolga: De-a lungul campaniei am trăit nenumărate experiențe memorabile alături de severineni, însă cea mai intensă întâmplare s-a petrecut aproape banal, în timpul prânzului, la o terasă. Era puțin trecut de amiază, îmi era foame, așa că m-am așezat la o masă și am comandat o porție de spaghete cu sos de roșii. Doamna care mi-a luat comanda s-a întors la scurt timp cu tacâmurile și cu  mâncarea . În timp ce mă pregăteam să mănânc, s-a apropiat de mine un bătrân cu o sacoșă. Cu o voce tremurată, mi-a spus că îi este foame. I-am întins farfuria de spaghete. A fost impresionat, dar nu a mâncat din ea, ci a început să caute în sacoșă. A scos un borcan, i-a desfăcut capacul și a turnat conținutul farfuriei în borcanul respectiv. L-am întrebat de ce a făcut asta. La care bătrânul îmi răspunde, aproape cu lacrimi în ochi: „vreau să duc mâncarea acasă, pentru nepoți, să mănânce ei”. Omul acesta mi-a dat o lecție pe care nu o voi uita prea curând: oricât de sărac ai fi, bogăția și bunătatea sufletească nu se pierd niciodată.        

Costi2

Care sunt cele mai mari probleme ale orașului dunărean și cum se pot implica civic locuitorii săi pentru a produce o schimbare?

Ion-Constantin Șolga: Așa cum menționam mai devreme, lipsa locurilor de muncă, falimentul fostelor fabrici comuniste, corupția, incompetența aleșilor locali, educația deficitară, lipsa de implicare a cetățenilor, lipsa locuințelor sociale și șomajul masiv au adus orașul Drobeta - Turnu Severin în pragul unui colaps uman și financiar. Din 1990 și până acum, foștii comuniști au creat un stat de asistați sociali, doar pentru ca oamenii să fie sub controlul lor. Cumplit e că, după 26 ani, sărăcia parcă s-a extins, a crescut, iar orașele României au fost distruse de o tranziție fără sfârșit. Atunci când speranța într-o viață mai bună, în orașul tău, alături de familia ta, a dispărut, părinții, frații, surorile și copiii noștri pleacă și se risipesc în lumea întreagă. Au plecat cu toții, care pe unde au apucat, sătui de România, dar cu gândul la cei rămași acasă, forțați să supraviețuiască într-o țară pierdută în „meandrele concretului”. Însă lucrurile se pot schimba în bine. De exemplu, printr-o administrație eficientă și prin implicarea tuturor locuitorilor, portul Severinului poate deveni baza pentru dezvoltarea unor terminale de transport pe Dunăre, de grâne sau alte materiale din zonă. Un important centru de distribuție și manipulare de marfă, Severinul este punctul de legătură pentru vestul țării, o poartă de acces care poate impulsiona dezvoltarea economică. Prin revigorarea transportului pe Dunăre, o adevărată autostradă naturală aflată la dispoziția noastră, putem atrage investitori, putem crea noi locuri de muncă, putem reabilita locuințele și oferi sprijin concret celor discriminați. Am convingerea că Severinul are mulți oameni buni, competenți, care vor să se implice și să schimbe modul în care este gestionată administrația municipiului. Pentru că doar așa se poate produce schimbarea, prin cetățeni care se implică și obligă autoritățile să facă ce este necesar pentru comunitatea în care locuiesc și pentru familiile acestora.   

Înainte de alegeri auzim adesea despre tacticile de intimidare pe care unii politicieni le utilizează pentru a-și demotiva contracandidații. Cum s-au comportat celelalte partide politice și cât de mare este deschidere spre dialog și colaborare politică în Severin?

Ion-Constantin Șolga: Severinul trece printr-o criză profundă de multă vreme. Politicienii din partidele vechi au confiscat instituțiile publice și au transformat primăria orașului într-un „SRL” de partid. Acum suntem în situația în care putem să luptăm zi de zi pentru drepturile comunității noastre. După săptămâni întregi în care am avut întâlniri și discuții cu oamenii locului, am înțeles ceea ce intuiam deja - că severinenilor nu le este mai bine decât le era în urmă cu 4 ani, nici cu 8 ani, și nici cu 26 de ani. Aceleași partide se află la putere, PSD, PNL și altele, așa-zis „noi”, create de structurile vechi - PMP, ALDE. Ceea ce le aseamănă, fundamental - lipsa de viziune, membrii urmăriți penal, găști de infractori aflați în libertate – pare să le și ofere putere. Sunt aceleași partide care au guvernat România, în toate combinațiile posibile. De aceea, dialogul cu reprezentanții acestor structuri (aș zice, infracționale) se desfășoară anevoie. Severinenii știu că politicienii din actuala structură de conducere sunt personaje cu două fețe, prin practicile și metodele de distrugere pe care le folosesc pentru a controla orașul și comunitatea. Din păcate pentru moment, frica de repercusiuni le paralizează capacitatea de a vota așa cum le dictează inima. Cred că, din punct de vedere al dialogului electoral, acesta este primul punct pe care vreau  să îl abordeze oamenii din partidele noi. 

Costi4

Care a fost impactul asupra tinerilor și care este reacția acestora la dialogul politic local?

Ion-Constantin Șolga: Mă simt apropiat de tineri și le sunt recunoscător pentru toate lecțiile pe care le-am învățat datorită lor. În calitate de preşedinte al Asociaţiei “Mişcarea pentru Acţiune şi Iniţiativă Europeană”, organizație care promovează rolul educației în dezvoltarea societății, am ştiut întotdeauna că educaţia are puterea de a te salva. Și spun acest lucru deoarece mi-am schimbat viaţa prin educaţie şi prin credinţa că nimic nu este imposibil. Din păcate, tinerii severineni s-au lovit deja de realitatea dură a orașului în care locuiesc, s-au lovit de probleme reale, de lipsa locurilor de muncă, de părinți plecați în străinătate, lipsa oricărui sprijin și a oportunităților de dezvoltare în general. Astfel de lucruri rămân întipărite în ADN-ul lor, devin ușor de manipulat de către politicienii corupți care câștigă, în acest fel, alegerile. Îmi aduc aminte că zilele trecute, în duminica alegerilor, se adunaseră grupuri de tineri de 18 - 25 de ani în jurul liceului la care trebuiau să voteze. Și îi vedeam așteptând, pândind parcă pe cineva care să îi abordeze și să le ofere bani contra votului. Credeau că vor avea același „succes” în a strânge 50 de lei per vot așa cum au avut și alții dinaintea lor. Știau că e ilegal, dar nu le păsa. Și aici, de fapt, este fondul problemei, aceasta este „filozofia” pe care se bazează sistemul: atât de tare a intrat corupța în măduva acestui popor, atât de natural și la îndemână li se pare oamenilor să fie mituiți pentru un vot, încât nu pot concepe o altă realitate, iar viața fără corupție aproape că îi sperie.     

Ce mesaj ai vrea să le transmiți celor care ți-au oferit votul și încrederea?

Ion-Constantin Șolga: Le mulţumesc tuturor severinenilor care au votat pe 5 iunie. Le mulțumesc celor care mi-au acordat încrederea și au pus ștampila pe numele meu și pe sigla PACT. Am depășit bariera neîncrederii, am dat un semnal important și am susţinut, împreună cu locuitorii Severinului un partid nou şi curat. Cei care ne-au acordat votul și încrederea sunt dovada vie că în Drobeta – Turnu Severin există speranță și că cetățenii se ridică împotriva corupției și nedreptății. Știu că Severinul se va schimba în bine prin munca fiecăruia dintre noi și datorită oamenilor săi buni, cinstiți, implicați în transformarea Severinului în orașul în care vrem să trăim.

Le mulțumesc tuturor celor care m-au sprijinit și m-au ajutat în campania electorală. Am încercat să duc o altfel de campanie electorală, cu mesaje pozitive și am spus lucruri despre Severin  și problemele oamenilor pe care ceilalți candidați nu le-au spus până acum. Am spus lucrurilor pe nume și am vorbit despre durerea noastră și despre soluțiile care sunt chiar în fața ochilor noștri. Revoluția implicării a început cu NOI în Drobeta – Turnu Severin iar acum mergem înainte, împreună, pe drumul către o viață mai bună.

costi5

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.