Abuz de putere fără precedent al Guvernului român împotriva luptei anticorupţie

Abuz de putere fără precedent al Guvernului român împotriva luptei anticorupţie

Domnule Preşedinte,

 

sbMă numesc Sebastian Burduja şi am studiat şi muncit în SUA timp de aproape 12 ani de zile. M-am întors în ţara mea natală acum un an, cu speranţa că pot aduce cu mine câte ceva din spiritul, valorile şi optimismul american pentru un viitor mai bun.

 

Pentru mine America a fost cu adevărat “great”: am absolvit două dintre cele mai bune universităţi din lume,  Stanford şi Harvard, am început o carieră de succes în domeniul consultanţei în management şi al dezvoltării internaţionale şi m-am însurat cu dragostea vieţii mele, orginară din Yorktown, VA, unde Războiul Revoluţionar a fost câştigat în 1781. America mi-a arătat totodată ce este cu adevărat o democraţie şi cum ar trebui să funcţioneze pentru oameni, în  puternic contrast cu multele derapaje ale fragilei democraţii româneşti, care i-a plasat de atâtea ori pe politicieni deasupra cetăţenilor de rând.

 

Vă mulţumesc pentru şansa de a vă scrie azi cu privire la o problemă urgentă din România: fundamentele democraţiei noastre şi ale statului de drept sunt în mare pericol. Este o situaţie critică nu doar pentru ţara mea, dar şi pentru Statele Unite ale Americii, ca partener strategic al nostru şi chiar pentru întreaga lume.  

Ieri, la ceas de noapte, Guvernul român a adoptat mişeleşte o Ordonanţă de Urgenţă care dezincriminează abuzul în serviciu.  Este o lovitură fără precedent dată luptei împotriva corupţiei dusă de ani de zile de procurori şi judecători, cu curaj şi perseverenţă, într-un mediu politic ostil. Ordonanţa modifică Codurile Penale şi permite funcţionarilor publici să încalce legea şi să fure din banul public fără a răspunde penal. Nu e o coincidenţă faptul că mulţi lideri ai coaliţiei de guvernare (PSD şi ALDE) ar scăpa de anchete în urma aplicării acestei ordonanţe.

 

Ordonanţa a fost în mod corect criticată dur de Preşedintele României, Klaus Iohannis, de numeroşi judecători şi magistraţi, de Procurorul General,  de procurorul şef al DNA, de procurorul şef al DIICOT, de parlamentari români, de Comisia Europeană şi de sute de mii de cetăţeni români din ţară şi din diaspora. Rar ne-a fost dat să vedem în istoria noastră un astfel de abuz de putere. Românii, încă traumatizaţi după decenii de dictatură dură şi izolare în spatele cortinei de fier, speră că aceste evenimente nu anunţă o întoarcere la era întunecată a unei conduceri tiranice, discreţionare.

 

Situaţia de faţă necesită o rezolvare urgentă: ordonanţele vor intra în vigoare în zece zile dacă nu sunt respinse de CCR sau de Guvern. Având în vedere tot ce s-a întâmplat în ultimele zile, este clar că eforturile cetăţenilor României s-ar putea dovedi insuficiente pentru a influenţa Guvernul să repare această gravă nedreptate. Avem nevoie de susţinere internaţională şi avem nevoie de susţinerea partenerului nostru strategic, Statele Unite. Domnule Preşedinte, sunt pe deplin conştient de faptul că Administraţia Dumneavoastră a adoptat politica “America pe primul loc”. Sunt de asemenea conştient că în discursul său de la inaugurarea din 20 ianurie 1945 Preşedintele Franklin Delano Roosevelt a susţinut: “Am învăţat că nu putem trăi singuri, în pace; că starea noastră de bine depinde de starea de bine a altor naţii”. Această idee este la fel de adevărată azi pe cât era atunci, la apusul celei mai întunecate epoci din istorie, marcate de milioane de victime nevinovate din lumea întreagă.

 

Domnule Preşedinte, ca un om de acţiune şi lider al lumii libere, ştim că ne puteţi ajuta. Vă solicităm ajutorul în continuarea luptei contra corupţiei şi în consolidarea statului de drept în România. Solicitarea noastră e simplă, ar presupune un efort minim din partea Dumneavoastră şi ar putea face cu adevărat o diferenţă: faceţi o declaraţie prin care să susţineţi că nimeni nu este mai presus de lege într-o democraţie adevărată şi încurajaţi Guvernul României să continue lupta împotriva corupţiei.

 

Această problemă este de o importanţă deosebită pentru Dumneavostră şi pentru Guvernul Dumneavoastră, luând în considerare angajamentul pe care vi l-aţi luat privitor la lupta împotriva corupţiei pe plan mondial  şi  parteneriatul strategic dintre Statele Unite şi România. În campanie, aţi promis că veţi munci din greu pentru a vă împotrivi politicienilor de carieră care abuzează de demnitatea publică pentru câştiguri personale.  Acest lucru rezonează din plin cu situaţia actuală din ţara noastră. Echipa Dumneavoastră şi-a manifestat deja susţinerea pentru eforturile anti-corupţie. Domnul Rex Tillerson a declarat că “România este un aliat important şi sunt pe deplin de acord că lupta anti-corupţie şi pentru statul de drept ar trebui să continue să fie temelia relaţiei dintre noi. Aştept cu interes să lucrăm împreună în acest domeniu.” Secretarul Apărării, domnul James Mattis, a subliniat nevoia de a continua angajamentele României împotriva corupţiei: “Eforturile anti-corupţie şi pentru consolidarea statului de drept au fost puternice. Cu toate acestea, ameninţările la adresa progresului şi reforma trebuie să rămână prioritară”. Românii apreciază profund acest angajament şi vă cer sprijinul.

 

Vă mulţumesc pentru timpul acordat citirii acestei scrisori şi pentru că luaţi în considerare acestă problemă importantă.

 

Cu respect,

Sebastian  Burduja

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.