Scrisoare deschisă PACT: „Campania electorală ilegală trebuie să înceteze”
Domnului Călin Popescu Tăriceanu, Preşedinte al Senatului
Domnului Valeriu Zgonea, Preşedinte al Camerei Deputaţilor
Doamnei Ana Maria Pătru, Preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente
În această perioadă, cu mai bine de două luni înainte de termenul prevăzut de lege, localităţile din România au fost împânzite de materiale de promovare electorală (corturi, panouri, bannere). Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) consideră că acest tip de promovare este profund imoral, la limita legii și afectează competiția politică.
În acest sens, PACT a demarat recent campania “Candidezi ca un hoţ”, prin care toţi cetăţenii care vor să semnaleze forme de publicitate electorală înainte de termen o pot face prin postarea de materiale video sau foto pe următoarea pagină de Facebook: https://www.facebook.com/Candidezi-ca-un-ho%C5%A3-1760360297526900/
PACT atrage atenția asupra faptului că, potrivit legii 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data desfășurării alegerilor, deci în data de 6 mai 2016.
De asemenea, potrivit legii 185/2013 privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate, toate formele de publicitate stradală sunt amplasate doar în baza unei autorizaţii de construire, emisă de către primarii de sector, sau de către Primarul General pentru zonele protejate. Aşadar, în opinia PACT, toate formele de promovare electorală deja amplasate fie au primit autorizații emise nelegal, fie nu au primit autorizaţii. Cerem verificarea și sancționarea imediată a acestor abuzuri.
Domnule Președinte al Senatului, Domnule Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor, Domnule Prim-Ministru, Doamnă Preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP),
PACT solicită clarificarea de urgență a legislației în domeniu şi stabilirea unor reglementări clare privind promovarea în scop electoral înainte de termenul legal. Am luat act de poziția exprimată de AEP – alăturată acestei scrisori deschise – prin care se face o distincție între „acțiuni de publicitate sau promovare politică și acțiuni de publicitate sau promovare electorală”. Remarcăm că acțiunile de promovare politică nu sunt reglementate în mod special față de alte acțiuni de publicitate comercială, ceea ce este profund incorect și permite partidelor politice și candidaților să „fure startul”, așa cum s-a și întâmplat încă de la începutul acestui an calendaristic. Practic, perioada campaniei electorale este extinsă de facto și, mai mult, în afara celor 30 de zile de campanie oficială, partidele politice și candidații la funcții publice pot derula acțiuni de promovare și își pot face reclamă aproape fără niciun fel de constrângeri.
PACT face un apel către toți factorii de decizie să analizeze de urgență situația actuală privind promovarea electorală înainte de termenul legal şi să prevadă prin lege răspunsuri explicite la următoarele întrebări:
1) Care este perioada legală de pre-campanie electorală în România?
2) Care sunt materialele de promovare electorală permise în perioada de dinaintea celor 30 de zile de campanie electorală? Care sunt elementele obligatorii care trebuie să apară pe aceste materiale (de exemplu, sursa finanțării și bugetul alocat campaniei de promovare) și care sunt sancțiunile care se impun în eventualitatea în care astfel de elemente nu sunt prezente?
3) Care sunt sancţiunile pentru partidele care fac campanie electorală înainte de termenul stabilit de Guvern?
4) Care este termenul limită pentru verificarea şi publicarea informaţiilor referitoare la sursele finanţării politicienilor şi partidelor politice vizate de controalele AEP?
În final, PACT face un apel către AEP să desfășoare cu celeritate controlul legalității finanțării materialelor de publicitate politică (bannere, corturi, broșuri etc.) și să publice în cel mai scurt timp – și nu mai târziu de 6 mai 2016, data începerii campaniei electorale – rezultatele acestor verificări, inclusiv cu sesizarea organelor abilitate în cazul abuzurilor constatate.
Solicităm un răspuns public la toate solicitările noastre prezentate mai sus.
Cu aleasă considerație,
Sebastian Burduja
Președinte al Comitetului de Inițiativă PACT
Fii primul care comentează
Intră cu