"Drepturi" egale pentru toți plagiatorii
În contextul unei tăceri suspecte a partidelor vechi din România față de schimbările introduse de Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților la OUG 4/2016 privind sancțiunile împotriva plagiatorilor dovediți, Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) consideră că modificările introduse sunt inexplicabile și încalcă normele bunului simț.
OUG 4/2016 în forma inițială prevedea sancțiuni similare pentru personalul didactic și pentru personalul din domeniul cercetare/dezvoltare care sunt coordonatori de doctorate dovedite plagiate. Sancțiunile propuse erau următoarele:
Sancțiunile propuse pentru personal didactic erau:
a) retragerea calităţii de conducător de doctorat;
b) retragerea titlului de doctor;
Sancțiunile propuse pentru personal din cercetare/dezvoltare erau:
a) avertisment scris;
b) retragerea şi/sau corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea regulilor de bună conduită;
c) retragerea calităţii de conducător de doctorat sau a atestatului de abilitare;
d) retragerea titlului de doctor;
e) retragerea titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare ori retrogradarea;
f) destituirea din funcţia de conducere din instituţia de învăţământ superior;
g) desfacerea disciplinară a contractului de muncă;
h) interzicerea, pentru o perioadă determinată, a accesului la finanţarea din fonduri publice destinată cercetării-dezvoltării.
Versiunea propusă de Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților și adoptată de același for cu 216 voturi pentru si niciunul împotrivă elimină 5 puncte (c-g) din sancțiunile propuse pentru personalul din cercetare. Această schimbare, dacă va fi menținută, duce la nefericita situație în care nu există calea legală pentru ca un cercetător științific gradul I care se abate de la buna conduită să își piardă titlul de doctor precum și l-ar pierde un profesor universitar în aceeași situație.
O asemenea discrepanță ar duce la două “tipuri” de plagiatori, cei sancționați și cei nesancționați, creând astfel o situație cel puțin ambiguă. Mai mult, este absolut aberant cum atât Ministerul Educației, cât și Consiliul Național al Rectorilor (reprezentat de fostul Ministru al Educației Sorin Cîmpeanu) și toți parlamentarii din Comisia de Învățământ au declarat că nu știu cine a propus eliminarea din lege a punctelor pe baza cărora s-ar fi sancționat în egală măsură toți conducătorii de teze plagiate, și nici cum a fost adoptată această modificare de către comisie. Un astfel de “solidaritate” în rândul celor responsabili de aceste schimbări denotă ori neînțelegerea și ignorarea completă a problemei plagiatelor în România, ori o înțelegere transpartinică menită să salveze cu dedicație o anumită categorie de conducători de doctorate. Ambele scenarii sunt din nefericire la fel de periculoase.
Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor solicită ca modificările aduse la Art. 324 de către Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților să fie invalidate și ca forma originală a sancțiunilor prevăzute de OUG să fie reintrodusă în lege, pentru a nu crea impresia că în România există două “tipologii” diferite de plagiatori.
Fii primul care comentează
Intră cu