Comunicate

Apel PACT către Guvern: Mutarea sediului Agenției Europene a Medicamentului în România are șanse minime fără normalizarea situației din domeniul studiilor clinice

aemPACT salută eforturile autorităților române de a determina mutarea sediului Agenției Europene a Medicamentului în România. Prezența oricărei instituții internaționale în țara noastră validează importanța statului gazdă în domeniul de resort, cât și forța sa diplomatică.

Cu toate acestea, din punct de vedere al studiilor clinice, România se află într-o situație critică — există un potențialul uriaș, care nu poate fi exploatat din cauza incapacității României de a procesa într-un interval de timp optim solicitările primite.

Perioada de aprobare a studiilor clinice în România, care au o contribuție esențială la dezvoltarea de noi medicamente, este de 25 săptămâni, de trei ori mai mare decât perioada prevăzută în cadrul reglementărilor europene. Prin comparație, în Ungaria, o altă țară care-și dorește să găzduiască sediul Agenției Europene a Medicamentului, perioada de aprobare este de 9 săptămâni, iar în Cehia, Ucraina, Lituania sunt necesare 11 săptămâni pentru aprobarea dosarului unui studiu clinic.

Află mai multe

Domnule Adrian Năstase, vă invităm să ne număraţi baloanele

nastasePlatforma Acţiunea Civică a Tinerilor a luat act cu profundă indignare de declaraţiile batjocoritoare ale fostului premier Adrian Năstase la adresa protestatarilor #rezist din Piaţa Victoriei.

Într-o postare de pe blogul personal, Adrian Năstase a scris următoarele:

Acum, Piata s-a transformat intr-un fel de Hyde Park, unde se strang, la diferite ocazii, tineri, mame cu copii in brate, câini, ultrasi etc. Ok. E democratie. Fiecare face ce vrea. Inclusiv multinationalele – asta rămâne intre noi. Intrebarea care mă frământă, insă, asteptând, in fiecare zi, la stopurile nesincronizate de acolo, este pe unde ajung, in „insula” din mijlocul pietei, apărătorii statului de drept, in conditiile in care nu există nicio trecere de pietoni intre trotuare si „insula respectivă?!

Există, in opinia mea, mai multe solutii urbanistice pentru a rezolva această situatie (...). Ar putea fi organizat si un transport de baloane cu heliu de pe Aeroportul Băneasa până in piată. Mai am si alte idei dar nu pot să vi le spun, acum, pentru că am interdictii electorale.

Este cert insă că, deocamdată, apărătorii statului de drept, care #rezistă, din când in când, in piata, tineri sau mai putin tineri, incalcă legea, traversând prin locuri nemermise, pentru a ajunge in mijlocul pietei. Desigur, in numele valorilor si principiilor europene. Si sub privirile ingăduitoare ale politistilor din zonă. Precizez, incă o dată, nu există nicio trecere de pietoni spre centrul pietei.”

PACT consideră inacceptabil felul în care domnul Adrian Năstase, un infractor dovedit, condamnat definitiv în două rânduri la închisoare cu executare pentru şantaj şi luare de mită batjocoreşte cetăţenii activi care protestează împotriva Guvernului, sancţionând atacurile împotriva justiţiei ale actualei majorităţi.

Află mai multe

PACT solicită public consilierilor locali PSD-ALDE din Piatra Neamţ vot pentru deschiderea pieței centrale sau demisia

piatraneamtPACT ia act cu profundă îngrijorare de acțiunea nefirească și inexplicabilă a grupului PSD-ALDE din Consiliul Local al Municipiului Piatra Neamț de a bloca deschiderea și corecta funcționare a Pieței Centrale. Opoziția PSD-ALDE față de proiectele de hotărâre care vizează deschiderea pieței durează de mai bine de 3 luni, perioadă în care Consiliul Local s-a întrunit în șapte ședințe dintre care patru extraordinare.

PACT solicită public consilierilor locali PSD și ALDE ca în cadrul ședinței de Consiliu Local ce se va desfășura joi, 29 iunie, să voteze cu responsabilitate, preocupându-se de dorințele și drepturile cetățenilor și nu de socotelile șefilor de partid.

De la incendiul mistuitor care a distrus piața în vara anului 2014, piețarii și cumpărătorii au parte de condiții specifice mai degrabă Evului Mediu decât unei comunități situate în Europa mileniului trei: tarabe improvizate și îngrămădite, praf sau umezeală, vânt sau viscol, ploaie sau ninsoare, caniculă sau ger. Expunerea alimentelor în aceste condiții suportă riscuri atât de sănătate cât și economice fiind iminentă deteriorarea calității produselor. 

Este inadmisibil ca jocuri politice meschine să condamne cetățenii la această nedreptate cruntă. Asta cu atât mai mult cu cât, timp de mai bine de doi ani, aceiași politiceni care astăzi blochează deschiderea pieței se lăudau cu merite excepționale în atragerea banilor pentru construirea ei. Acum se împlinesc mai bine de trei luni de când construcția este finalizată și totuși ea a rămas închisă.

Astfel, PACT solicită de urgență consilierilor locali PSD-ALDE deblocarea Pieței Centrale. O eventuală continuare a acestei crize impune demisia consilierilor locali care se opun fără argumete logice și legale proiectelor de deschidere a pieței.

Află mai multe

“Democrație” în fieful baronului Bădălău: un profesor este linșat public și amenințat cu Poliția

badalauÎn plină criză politică izbucnită din cauza unui conflict intern al PSD, principalul partid de guvernământ continuă intimidarea tuturor contestatarilor săi într-o manieră regretabilă, care aduce aminte de practicile predecesorului său, PCR. Victimele sale sunt cetățenii activi și implicați civic care-și doresc binele comunității lor și își permit să se exprime public împotriva derapajelor sau incompetenței autorităților locale controlate de PSD.

Un astfel de exemplu este Adrian Gabriel Pintilie. Profesor de sport la școala din Malu Spart, Giurgiu, el este un dascăl devotat, a cărui muncă a dus la câștigarea a numeroase premii la olimpiadele școlare la nivel județean sau național de către elevii din Bolintin Vale la educație  fizică și sport, în ramuri sportive precum: șah, rugby, fotbal, handbal, cros, atletism, etc. Toate acestea, în condițiile în care școala unde predă nu are un teren de sport. Lipsa condițiilor a fost însă compensată de multele ore de muncă voluntară și de asigurarea pregătirii copiilor inclusiv din fonduri proprii (copiii fiind premiați din salariul său de profesor). Anul trecut, Adrian Gabriel Pintilie a fost candidatul PACT la Primăria Bolintin Vale în speranța de a le oferi concetățenilor o administrație transparentă și curată. De atunci, acesta a devenit o țintă a administrației PSD, compusă majoritar din rudele și apropiații senatorului Niculae Bădălău – a fost amenințat, jignit și denigrat public.

Află mai multe

PACT face apel la partidele de Opoziție să nu se implice în jocul rușinos al PSD

pactPlatforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) face apel la partidele de opoziție (PNL, USR, PMP) dar și la reprezentanții UDMR și ai minorităților naționale să boicoteze rușinoasă moțiune de cenzură a PSD împotriva propriului Guvern, fie prin abținere, fie prin neprezentare. Asistăm la o luptă internă a două tabere din PSD, care folosesc din nefericire instituțiile statului (Guvern, Parlament) pe post de arme politice, într-un dispreț total față de cetățenii români.

La 27 de la mineriadele din 13-15 iunie 1990, când actualul președinte de onoare al PSD Ion Iliescu arunca România în trecut pentru a-și reduce la tăcere contestatarii prin crimă și violență fizică, țara noastră redevine, din păcate din nou, captiva intereselor personale ale unui lider toxic. Această tentativă rușinoasă a PSD de a-și da jos propriul Guvern prin moțiune de cenzură reprezintă o premieră tristă pentru democrațiile europene, prin care, din nou, democrația românească este batjocorită.

Aruncarea României în această criză politică nejustificată are deja efecte extrem de grave pentru țara noastră: capitalul uriaș de imagine câștigat în urma vizitei Președintelui Klaus Iohannis în SUA este practic șters cu buretele, leul se prăbușește, iar investitorii din străinătate văd din nou România care pe o țară nesigură și impredictibilă. Toate acestea într-un moment în care actualul partid de guvenământ avea o majoritate confortabilă, iar România avea cea mai mare creștere economică din UE. Toate aceste consecințe dezastruoase au un singur vinovat: PSD, care prin declanșarea acestei crize are un comportament politic împotriva intereselor țării.

Află mai multe

PACT va susţine la alegerile parţiale din 11 iunie 2017 toţi candidaţii care vor semna Pactul pentru cetăţeni

Deşi nu va avea candidaţi proprii, Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor va fi prezentă în alegerile parţiale din 11 iunie 2017. PACT a decis susţinerea tuturor candidaţilor care semnează “Pactul pentru cetățeni”: o listă de cinci angajamente pentru eficientizarea activității administrației publice locale. Între acestea se regăsesc depolitizarea administrației, limitarea numărului de mandate la cel mult două și transparentizarea deplină a activității consiliilor locale. Candidații care semnează Pactul cu cetățenii din comunitatea lor și nu respectă aceste angajamente după ce sunt aleși își asumă depunerea mandatului. 

Mai mult, Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor lansează tuturor candidaților independenți sau susținuți de partide politice care vor participa la alegerile din 11 iunie 2017 invitația de a semna acest „Pact pentru cetățeni”. Considerăm că un Pact între politicieni și alegători înseamnă o normalizare a jocului democratic și o modalitate de a-i readuce pe politicieni acolo unde ar fi trebuit să se afle dintotdeauna: în slujba cetățenilor.

Pactul pentru cetăţeni poate fi citit integral aici.

Ce are de ascuns CJ Neamţ? Raportul în baza căruia scriitorul Adrian Alui Gheorghe a fost demis din fruntea Bibliotecii Judeţene Neamţ este de negăsit

cjneamtDupă ce voci importante din societatea civilă precum Uniunea Scriitorilor au criticat la unison demiterea a trei directori ai instituţiilor de cultură din Neamţ, Consiliul Judeţean Neamţ îi sfidează în continuare pe cetăţeni prin declaraţii mincinoase şi prin refuzul transparenţei decizionale. Reamintim că instituţia condusă de preşedintele PSD Neamţ Ionel Arsene i-a destituit în această lună pe şefii a trei instituţii de cultură din judeţ: scriitorul Adrian Alui Gheorghe, director al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț, actorul Liviu Timuş, director al Teatrului Tineretului şi domnul Iulian Ghercă, directorul Complexului Muzeal Neamţ. PACT a prostestat public împotriva acestei decizii revoltătoare, luate strict din motive de ordin politic, fără a avea nimic de-a face cu performanţele instituţiilor şi a solicitat public revocarea demiterii celor trei oameni de cultură.

 

Urmare a acestei decizii, vicepreşedinte PACT Andrei Carabelea s-a prezentat în şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Neamţ din data de 12 mai 2017 pentru a solicita un raport de evaluare complet care să prezinte argumentele destituirilor acestora.  Deşi preşedintele Consiliului Judeţean a declarat că acest raport se află pe site-ul insituţiei, www.cjneamt.ro, documentul este de negăsit. Aşadar, Andrei Carabelea a participat din nou la şedinţa Consiliului Judeţean Neamţ, în data de 29 mai 2017 şi a solicitat din nou raportul. Preşedintele Consiliului Judeţean a declarat din nou că acesta este postat pe site, la adresa: http://www.cjneamt.ro/institutiisubordonate/default.aspx. La această secţiune se găsesc însă rapoartele de activitate ale celor trei instituţii pe anul 2016, care prezintă argumente mai degrabă pentru păstrarea în funcţie a celor trei. Rapoartele de evaluarea în urma cărora s-a decis demiterea celor trei directori sunt în continuare de negăsit.

Află mai multe

Parlamentarul care denigrează cetăţenii români nu ne poate reprezenta: PACT solicită demisia deputatului Miron Ignat

ignatPlatforma Acţiunea Civică a Tinerilor solicită demisia deputatului Miron Ignat, reprezentant al ruşilor lipoveni în  Parlamentul României, ca urmare a declaraţiilor sale denigratoare la adresa românilor. Într-un interviu acordat agenţiei ruse de presă TASS, acesta a făcut mai multe afirmaţii jignitoare la adresa poporului român, despre care susţine că ar avea o igienă precară şi că i-ar fi persecutat pe lipoveni de-a lungul istoriei. Totodată, în calitatea sa de parlamentar al României, acesta a făcut o declaraţie extrem de periculoasă în ceea ce priveşte orientarea politicii externe a României, declarând că-şi doreşte o reapropiere faţă de Rusia, în ciuda liniei oficiale a politicii externe asumate de statul român, care a aderat la sancţiunile economice internaţionale impuse statului rus.

„Românii ne invidiază. Doar lipovenii sunt muncitori. La noi, casele sunt frumoase, peste tot este curat, satele sunt îngrijite. În satele lipovene nu este nicio curte fără baie, pe când românii se spală în troacă”, a declarat acesta pentru presa rusă.

O altă declaraţie denigratoare se referă la presupusele discriminări ale lipovenilor de către români, atât în trecut, cât şi în prezent: „Când eram mic, în satul meu erau doar 5-6 familii de români – poliţistul, directorul şcolii şi încă câţiva. În sat nu se vorbea limba română, numai dacă era nevoie să vorbim ceva cu poliţistul. Părinţii mi-au spus că, pe timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, lipovenii erau trataţi rău şi consideraţi spioni sovietici. După două săptămâni de la 22 iunie 1941, când Germania şi România au atacat URSS, locuitorii satelor de la frontieră au fugit în interiorul ţării şi au putut reveni abia după jumătate de an. Satul meu era înconjurat de jandarmi, apoi cordonul l-au înlăturat, dar aceştia au rămas în sat (…).”  

Află mai multe

Scrisoare deschisă

Domnului Klaus Iohannis, Preşedintele României,                          

Domnului Călin Popescu Tăriceanu, Preşedintele Senatului,

Domnului Liviu Dragnea, Preşedintele Camerei Deputaţilor,

Domnului Sorin Grindeanu, Prim-ministrul României,

Domnului Radu Mihai Mihail, Senator

Domnului Viorel-Riceard Badea, Senator

Domnului Nicolae Daniel Popescu, Deputat

Domnului Mihai Voicu, Deputat

Domnului Doru Petrişor Coliu, Deputat

Domnului Constantin Codreanu, Deputat

 

Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) îşi manifestă susţinerea faţă de demersul de contestare a modificării sistemului electoral din Republica Moldova iniţiat de peste 20 de organizaţii civice şi dezaprobă total modalitatea de adoptare a acestor proiecte de către Parlamentul de la Chişinău, prin încălcarea legii şi subminarea principiilor democratice. 

Află mai multe

Conspiraţia “protestelor plătite” revine. Poliţia română intimidează protestatarii paşnici din Piaţa Victoriei în baza unor false speculaţii

prot.vicPACT se alătură demersului iniţiat de Asociaţia Evoluţie în Instituţie şi solicită Jandarmeriei Române clarificări cu privire la percheziția efectuată de Poliția Română în seara zilei de miercuri, 3 mai 2017, care a vizat autoturismul Evelinei Morar, protestatară din Piața Victoriei.

Potrivit declaraţiilor poliţiştilor, acțiunea a fost determinată de o sesizare a Jandarmeriei conform căreia protestatara ar fi distribuit bani, bunuri și materiale de propagandă protestatarilor din Piața Victoriei fără a se preciza sursa sesizării.

Astfel, în data de 3 mai 2017, la ora 23:30, Evelina Morar, protestatară din Piața Victoriei, a fost abordată de către mai mulţi agenţi de la Secția 1 de Poliție București şi de la Poliţia judiciară, îmbrăcaţi în civil, motivând faptul că "există suspiciuni" cu privire la aceasta, fiind necesară o percheziție asupra autoturismului său.

În urma percheziţiei, nu s-au găsit dovezi pentru presupusele fapte ilegale, iar procesul verbal nu i-a fost întocmit pe loc. Ulterior, aceasta a fost invitată la Secția 1 de Poliție pentru întocmirea procesului verbal, în care a fost precizat fatul că Jandarmeria Română a depus o sesizare potrivit căreia Evelina ar fi distribuit bani, bunuri și materiale de propagandă

PACT consideră inacceptabil ca o instituţie a statului să recurgă la metode de intimidare faţă de cetăţenii care își exercită dreptul constitutional la liberă exprimare atunci când decizii publice îi încalcă drepturile. Solicităm explicaţii publice Poliţiei Române cu privire la această acţiuni şi facem apel totodată către Jandarmeria Română de a face publice sursele potrivit căreia protestatara ar fi distribuit bani, bunuri şi materiale de propagandă  cetăţenilor din Piaţa Victoriei. Constatăm cu mâhnire că înstr-un stat democratic instituţii de forţă precum Poliţia Română se mobilizează împotriva unor cetăţeni simpli, doar pentru că aceştia îşi manifestă nemulţumirea faţă de abuzurile statului. 

 

Sursa foto: Adevarul