BLOG

Tudor Cârstoiu: PACT-ul meu cu România

tudor.carstoiuZilele trecute am zburat de la Milano la Bucuresti si am avut norocul sa prind cer senin, asa ca am avut ocazia sa vad aprox 500 de km din Romania de la Sud Vest la Sud Est de la aprox 10km altitudine (din cate stiu cam pe la altitudinea aia se plimba avioanele de linie, dar s-ar putea sa gresesc). Lucram pe laptop si instinctual am scos capul pe geam. Am stiut si simtit ca vad Romania deoarece Dunarea se impunea chiar si de la 10000m altitudine. Am inchis laptopul si jumatate de ora am privit si am facut poze. Eram profund recunoscator pentru ocazia de a vedea Romania in toata spleondoarea ei, de a vedea dealuri unul dupa celalalt cu asezari parca perfect imbinate in peisaj. Am vazut si crestele Carpatilor in departare, incarcate de zapada.

Am vazut insa si multe focuri de padure si chiar si din avion am vazut lipsa infrastructurii. Da, saracia se vede si din avion, oricine a privit pe geam Italia sau Austria si a comparat-o cu Romania sunt sigur ca a observat ordinea si infrastructura de invidiat din primele 2 tari mentionate si opusul in Romania.

 

Află mai multe

România adevărată: aseară am fost în stradă. Nu m-a plătit nimeni, nu m-a rugat nimeni.

protestAseară am fost în stradă. Nu m-a plătit nimeni, nu m-a rugat nimeni. Pur şi simplu ştiu că o democraţie înseamnă lupta fiecăruia dintre noi, zi după zi, pentru principii şi valori. Şi pentru acel „LI-BER-TA-TE” din decembrie 1989, scăldat în sânge, fără de care astăzi n-am putea striga nici pentru noi, nici pentru alţii.

Ca mulţi alţi români care au fost ieri acolo, între care Moise Guran şi Tudor Chirilă, nu m-am pregătit cum ar fi trebuit pentru vânt şi frig. Fără mănuşi, fără căciulă sau „calala”, cum zice fiică-mea la un an jumate. Am ieşit mai mult pentru ea decât pentru noi. Cumva am ajuns la vorbele bunicilor şi părinţilor noştri din 1989: „măcar vouă să vă fie bine de-acum încolo, mamă...” Am ajuns în stradă după ce un bun prieten şi coleg din PACT, Cristian-Mihai Dide - culmea, de la Teleorman - a intrat cu două cartoane mari la noi în birou ieri pe la ora 16. Le-am inscripţionat împreună, în grabă şi cu zumzet de markere, de parcă eram la grădiniţă, vorba lui Dide. Pe-al lui a scris: „Ministru' cu plagiat/ TREBIE remaniat" (nu, nu e nicio greşeală). Pe-a mea am scris: „Acasă-i cald şi bine, dar eu strig şi pentru tine” (tot inspiraţia lui Dide). Şi-am pornit. La protest foarte mulţi au venit spre noi să se pozeze cu cele două mesaje.

Află mai multe

Am primit mail de la Donald Trump. Îl așteptăm și pe cel de la Liviu Dragnea.

mail.trumpIeri, am primit un mail de la Donald J. Trump. Este semnat de el şi trimis de la adresa oficială a conducerii Partidului Republican. Scopul mailului este completarea unui chestionar privitor la prioritățile pe care mi le doresc de la noua conducere a SUA. În mod evident, același mesaj a fost transmis către milioane de americani. În ceea ce mă privește, nu sunt cetățean american și nu m-am numărat printre simpatizanții Partidului Republican sau a Partidului Democrat, dar totuși am primit acest mail. Redau mai jos conținutul mesajului tradus în română:

„În 10 zile, Guvernul tău va lucra din nou pentru TINE. Întrucât Camera, Senatul şi Casa Albă vor fi TOATE sub controlul Republicanilor, e timpul ca tu să ne ajuți să prioritizăm proiectele pe care le vom trece adopta în 2017 to make America great again! Ziua Inaugurării se apropie şi vreau să mă apuc de treabă imediat după ce voi depune jurământul. Vreau să fiu sigur că-mi încep mandatul luptând pentru tine şi pentru rezolvarea problemelor care te interesează – şi că fac asta în ordinea pe care o vrei tu.

De la ieșirea din mlaștina corupției până la abrogarea şi înlocuirea Obamacare, reducerea birocrației, reformarea sistemului fiscal nefuncţional, construirea zidului și reducerea deficitului fiscal, sunt multe de făcut pentru a ne repara ţara, dar trebuie să stabilim prioritățile. Merg la Washington să fac deal-uri în beneficiul cetățenilor americani, să redau americanilor locurile de muncă, să repornesc energia americană şi să întăresc întreaga Americă. Dar am nevoie de tine să-mi spui ce proiecte să adopt ca reprezentant al tău la Casa Albă. Te rog completează chestionar cu prioritățile pentru 2017.

Mulțumesc,

Donald J. Trump”

Află mai multe

10 lecții de politică românească

neamtFinalul de an înseamnă şi un moment de bilanţ pentru fiecare dintre noi. Pentru mine, 2016 este anul în care am candidat pentru prima oară la o funcţie publică în România. La Neamţ, ca independent susţinut de PACT (Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor) pentru Camera Deputaţilor. 

Experienţele din stradă alături de oameni sunt o lecţie despre cum arată de fapt România şi cât de diferită este faţă de cum ne-o prezintă politicienii, „liderii” de opinie şi cei ce influenţează astăzi discursul public. Sper că aceste însemnări vor fi utile pentru toţi acei Don Quijote care vor să (mai) schimbe ceva în ţara noastră. Iar mesajul principal rămâne: nu renunţaţi nicio clipă, chiar dacă e cumplit de greu.

Timp de trei luni am luat la pas tot judeţul Neamţ, locul copilăriei mele, alături de colegul meu Andrei Carabelea (independent pentru Senat) şi împreună cu o echipă de voluntari veniţi din toată ţara. Am fost din casă în casă, am stat sute de ore în stradă în dialog cu cetăţenii, am fost în mai toate târgurile şi pieţele din judeţ. Am vorbit, pe bune, cu zeci de mii de oameni, conştienţi fiind că aşa se face o campanie corectă şi că era oricum singura noastră şansă într-o competiţie inegală cu partidele politice.

Rezultatele obţinute au depăşit toate aşteptările: a fost cel mai bun scor (ca %) obţinut de un independent la nivelul întregii ţări (aproape 4%). În Piatra Neamţ am fost a treia forţă politică după PSD şi PNL, obţinând 10%, cât PMP şi ALDE la un loc. La nivel de judeţ am strâns mult mai multe voturi decât a luat fiecare candidat în parte pe listele (marilor) partide. Desigur, n-am reuşit să schimbăm istoria care ne spune că niciodată nu a fost ales un independent la Camera Deputaţilor (la Senat a fost o singură excepţie prin Antonie Iorgovan în 1990). Chiar şi aşa, 6500 de voturi în Neamţ au însemnat „un miracol”, după cum s-a exprimat un contracandidat. 6500 de voturi într-un colţ de Românie profundă unde PSD-ul a luat 53%, într-un judeţ predominant rural (65%), cu cele mai mici salarii din ţară şi, mai mult, judeţul de unde cei mai mulţi locuitori (ca %) au plecat la muncă în străinătate.

Află mai multe

Recucerirea dreptei românești

adevarulAlegerile au trecut. Cu 3 milioane de voturi, PSD controlează acum (aproape) tot. Este cea mai categorică victorie a stângii din 1992 şi până acum. Pentru dreapta românească este o înfrângere categorică, iar timing-ul pare cum nu se poate mai prost: legislatura 2016-2020, cu cel puţin două momente vitale, centenarul şi preşedinţia Consiliului UE, va fi dominată fără drept de apel de PSD. Ce rămâne de făcut?

Cei care speră în mişcări surpriză din partea ALDE, UDMR sau din partea altora ar face bine să se concentreze pe construcţia pentru 2020, nu pe scenarii lipsite de substanţă pentru 2016. Oricum, următoarele zile vor spulbera şi aceste palide iluzii, iar guvernarea PSD îşi va intra cât de curând în drepturi.  

Vremea ezitărilor a trecut. Dreapta românească trebuie să acţioneze acum pentru a transforma actuala criză profundă în oportunitatea unei construcţii solide pentru cel puţin un deceniu (2020-2030). Este oportunitatea creării unui pol de dreapta unitar şi coerent şi a stabilirii unei viziuni comune de dezvoltare, pe baza unui proiect de ţară simplu şi clar: atingerea mediei europene în toate domeniile într-o singură generaţie. Mai mult, singura şansă a dreptei de a limita actualul mandat al PSD la doar patru ani este de a se coagula în jurul unei viziuni comune şi de a valorifica toate resursele pe care le are. Acum.

Află mai multe

Concursul împrejurărilor: în cele 5 zile care au schimbat totul, România a devenit un concurent cu șanse reale să câștige „The Apprentice”

trumpÎn săptămâna care a trecut, trei ţări şi-au (re)scris viitorul: SUA, Republica Moldova şi Bulgaria. Este vorba de cel mai important aliat al României şi doi dintre vecinii noștri. A fost o săptămână decisivă pentru ţara noastră, iar rezultatele ar trebui să ne pună serios pe gânduri. 

Victoriile lui Radev şi Dodon, candidaţii proruşi din Bulgaria şi Republica Moldova, vin cum nu se poate mai prost pentru noi, la numai cinci zile după ce Statele Unite au ales un preşedinte imprevizibil şi izolaţionist, după toate indiciile din campanie. Şi care, se pare, “îl admiră” pe Vladimir Putin şi vrea refacerea relaţiilor cu Rusia. Alegerile din Republica Moldova şi Bulgaria au avut drept efect înconjurarea României de regimuri pro-Putin: Chişinăul şi Sofia erau singurele două „guri de oxigen” pentru România, după ce Budapesta şi Belgradul aleseseră deja „lumina de la Răsărit”, iar Ucraina este ocupată militar (parţial) de ruşi.

De altfel, în afară de Polonia, România rămâne singura ţară din zonă cu un regim distanţat de influenţa rusească, întrucât Cehia şi Slovacia sunt conduse tot de prietenii lui Vladimir Putin. Cu o Uniune Europeană în derută şi slăbită puternic după episodul Brexit, speranţa se află tot la Washington, deşi Trump rămâne o mare necunoscută.

Jumătate de glob speră ca Preşedintele Donald Trump să fie altfel decât candidatul Donald Trump, iar acţiunile sale să fie în folosul lumii întregi. Însă este doar o speranţă şi nimic mai mult. Primul semn privind intenţiile sale cu privire la soarta Estului Europei va fi nominalizarea noului Secretar de Stat. Există cu siguranţă nume care ar trebui să îngrjoreze România. Unul dintre ele este Newt Gingrich. 

Află mai multe

Le e frică de voi. În decembrie 2016, urna nu mai scapă turma

urnaUna dintre lecțiile ultimului an și în special a alegerilor, atât cele locale, care au avut loc, cât şi cele parlamentare, care vor avea loc în curând, este că vechile partide se tem pentru existenţa lor. Mişcările politice şi mai ales oamenii noi reprezintă o ameninţare pentru sistem. 

Întrucât puterea de decizie se află încă tot la ei, aceştia au apelat la tot felul de tactici la limita democraţiei pentru a a-şi asigura monopolul. Prima tactică se numeşte “if you can`t beat them, join them”

Apariţia unor figuri din societatea civilă cu credibilitate pe listele diverselor partide reprezintă o poleială jalnică, menită să contracareze imaginea de partide corupte şi incompetente. Întocmai unui măr frumos, dar complet putred în interior.  A doua tactică este “my house, my rules”. Şansele egale ale tuturor cetăţenilor de a fi aleşi sunt doar o vorbă în vânt şi nu o realitate. Legea electorală în vigoare este creaţia partidelor vechi cu un scop vădit: îngreunarea accesului noilor mişcări politice în zona de luare a deciziilor. În acest an, maşinăriile de partid vor influenţa nu doar şansele candidaţilor, ci însăşi existenţa lor. Potrivit legilor electorale, pragul absurd de semnături de susţinere, 1% din cetăţenii cu drept de vot, împiedică partidele noi cu mai puţine resurse să fie măcar pe buletinul de vot. 

Mai mult, partidele care nu candidează în cel puţin o circumscripţie electorală şi care nu au candidat în cel puţin 75 de localităţi la alegerile locale vor fi radiate. Concurenţa dispare aşadar „din pix”, aşa cum le place parlamentarilor noştri.

Află mai multe

De ce „implicare”?

1.PNG Te salut, prietene! Îți scriu pentru că a mai trecut o zi și a mai trecut un an. Au trecut și alegerile locale. Împreună    am reușit să aprindem scânteia ce va aduce un viitor mai bun pentru România și tot împreună am făcut primii pași    către schimbarea așteptată de 26 de ani.

 

Află mai multe

„Podul de flori” peste Prut se transformă în „Podul de cărți” pentru Basarabia

carte

 „Cărţile sunt mai mult decât pagini de hârtie tipărite și legate între coperți, ele reprezintă        trăirea, sufletul şi miezul timpurilor trecute, motivul pentru care oamenii au muncit şi au  murit, esenţa şi chintesenţa vieţii lor” – Amy Lawrence Lowell

 De cărți se leagă primele amintiri ale copilăriei, ele sunt filmele imaginației și lumile paralele  care deschid mintea spre un alt univers. Într-o era a Internetului, în care cei mici citesc  primele povești pe tabletă sau laptop, viitorul nostru se naște din experiențele pe care le oferă  cărțile și din arcul peste timp care se formează între generații. 

 

Află mai multe

Cathedral Plaza - Calul de bătaie al neputinței administrației publice locale

5.PNG

Lupta purtată între investitorii privați și locuitorii Bucureștiului precum și neputința administrației publice locale, căpușată de personal din ambele tabere, a născut un pupil, acest pupil se numește Cathedal Plaza și este o clădire de 19 etaje pe strada gen. H. M. Berthelot nr. 11-15 din București.

Povestea imobilului de birouri din vecinătatea Catedralei Sf. Iosif (monument istoric) începe în urmă cu 18 ani, în 1998, o dată cu achiziționarea (contracte de vânzare) de către Millennium Building Development a terenului viran în suprafață de 1822.59 mp de lângă monument.

Află mai multe